Dyslexie Coaching

Een algemeen heersende gedachte is dat dyslexie alleen een probleem is met taal. Vele dyslectici denken daar ook zo over. De vraag is of dat werkelijk zo is. Als ervaringsdeskundige merk ik bij mezelf en in de praktijk dat dyslexie voor veel onduidelijkheid zorgt. Daar zou ik graag verandering in willen zien. Ik vind het erg belangrijk dat voor iedereen duidelijk wordt wat dyslexie meer is dan moeilijkheden met lezen en schrijven. Dat doe ik op verschillende manieren.

Coachen en begeleiden van (jong)volwassenen met dyslexie.

Tijdens dit individueel traject krijg je inzichten en tools om zo beter te functioneren tijdens je school en werkcarrière.

 • Je hebt meer inzicht in wat dyslexie precies is
 • Je leert dat mensen met dyslexie informatie op een andere manier verwerken
 • Je begrijpt waar je prestatiedrang, perfectionisme, uitstelgedrag of onzekerheid vandaan komt en hoe je dit kunt verminderen
 • Je leert omgaan met schaamte en onzekerheid
 • Je leert minimaal 2 keer sneller te lezen
 • Je leert om een goede presentatie te geven
 • Je leert jouw ideeën beter te verwoorden
 • Je leert je werk en je tijd beter te managen

Naast individuele trajecten geef ik ook lezingen aan scholen en bedrijven om meer begrip te creëren voor voor mensen met dyslexie. Om meer inzicht te verstrekken in de behoefte en kwaliteiten van een dyslectische medewerker.

Voor wie

studenten, ouders van… werknemers.

Ik denk dat er minimaal drie momenten in ons leven zijn dat we met de moeilijkheden van dyslexie geconfronteerd worden. Als student op verschillende periodes in je schoolcarrière . Op het moment dat je als ouder ontdekt dat je kind dyslectische is en jij jezelf in je kind herkent. Dit is het moment dat je jezelf en daarbij je kind beter wil begrijpen. De laatste groep is de werknemer die op het werk moeilijkheden ervaart. Je hebt altijd prima gefunctioneerd, maar er is misschien wat veranderd op je werk. hierdoor kun je nu moeilijkheden ervaren. Of je bent in functie gegroeid en nu loop je in je nieuwe taken vast.

Mogelijk herken jij als dyslect hier verschillende punten en of obstakels tijdens de studie of op je werk!

 • Je hebt moeite met lezen;
 • Variatie in jouw spelling;
 • Je hebt moeite met het maken van samenvattingen, verslaglegging en presentaties geven, ondanks hoger onderwijs;
 • Je hebt moeite om tijdens vergaderingen iets snel door te lezen of je standpunt duidelijk maken;
 • Je hebt een chaotisch bureau of werkplek of juist over gecompenseerd door alles puntje precies een plek geven;
 • Gevoelsmatig worden jou kwaliteiten niet benut, maar je voelt jezelf te onzeker om het kenbaar te maken en of andere dromen na te jagen;
 • Gevoel dat anderen je wat dommig, lui of vreemd vinden, en dat zelf soms ook vinden of voelen;
 • Je hebt de neiging om dingen uit te stellen;
 • Je werkt langer door of neemt werk mee naar huis om zo te zorgen dat het “perfect“ is;
 • Je hebt vaak het gevoel dat je iets fout doet of doet er alles aan doet om dit te voorkomen;
 • Je doet je best om je ‘handicap’ te verbergen aan medestudenten of collega’s;
 • Je vindt het moeilijk om namen en/of lange woorden te onthouden. Meestal weet je de betekenis van het woord wel, maar je bent het woord vergeten;

Reviews

Gerda zegt: Leontien is een coach met kennis, inzicht en humor. Ze biedt heldere en concrete tips. Ze heeft veel zicht in de problematiek omdat ze zelf ook dyslectische is. Je merkt dat ze weet waar je het over hebt. Ze liet me zien dat mijn problemen niet zo zeer bij de dyslexie liggen, maar veel meer bij Faalangst en Perfectionisme. Ik voelde me begrepen en mocht ook kennis maken met de voordelen.

Sarah zegt: De gezellige coaching sessie bij Leontien brachten me niet enkel achtergrond info met betrekking tot wat dyslexie precies allemaal inhoud, maar ook heel wat praktische tips. Ik heb het gevoel dat ik met de aangeleerde tools er niet alleen voor kan zorgen dat mijn werkdag efficiënter is, maar ook een pak leuker! Dankjewel Leontien

Rick zegt: Ik loop op 32 jarige leeftijd ook vaak tegen dyslexie aan. Hoe hard ik het ook probeer, ik kan bepaalde zaken niet zoals een ander dat kan. We zijn bezig geweest met mijn mindset. Ik werd altijd boos op mezelf als iets niet lukte, terwijl ik hard mijn best deed en fouten maken was voor mij ‘not done’. Leontien heeft mij laten zien welke valkuilen er bij dyslexie horen. Na een half jaar kan ik zeggen dat ik veel genuanceerde om kan gaan met als iets niet lukt. Ik zie vaker ook het nut van een fout in, want door fouten leer je het meeste.  Zij heeft mij een aantal tools en trick zoals mindmap aangereikt. Dit was voor mij echt een eye opener. Ik ben er mee bezig geweest en ik gebruik het nu dagelijks om zaken in kaart te brengen. We hebben ook gekeken naar mijn sterke punten en hoe ik ben als persoon. Dit geeft enorm veel positieve energy, omdat je dan inziet dat er ook sterke punten zijn door dyslexie. Ik ging ineens herkennen wat ik beter kon dan iemand zonder dyslexie. Mijn doel voor de toekomst is om deze lijn door te zetten, om zo mijn sterke punten meer te benutten. Wat ik erg fijn is m.b.t. de samenwerking met Leontien is dat ze erg begripvol is en ze goed luisterde naar waar ik tegen aan liep. Ze keek vervolgens na wat ik nodig had qua coaching. We bespraken vooraf waar coaching sessie over zou gaan. Dit had ze altijd goed voor bereid op de dag van de coaching. Hierdoor liep de coaching erg vloeiend en kreeg ik veel nieuwe inzichten. 

Tom zegt: ik belde met Leontien en we maakten een afspraak. Een geheel vrijblijvend kennismaking ’s gesprek. Dat vond ik belangrijk, want je mag best weten ik was hier vrij sceptisch over. Wat brengt me dit, wat doet het me, en helpt het wel? Als je een nieuwe TV koopt dan staat er iets wat je kunt aanraken, wat je kunt zien, kunt delen. Maar persoonlijke coating was voor mij iets ongrijpbaar, iets wat je niet kon voelen, zien, of ook maar enig sinds kont proeven.. Maar eerlijk is eerlijk ik had een enorm fijn kennismakings gesprek waar Leontien erg vaak met rake kenmerken tot me door wist te dringen, en ik kreeg heel erg snel het volste vertrouwen in haar en kon ook niet meer wachten om te starten met haar samen gaan te werken, om mogelijk mijn dingentjes beheersbaar te gaan maken. Al met al heeft de coatings traject bij Leontien bij mij ongeveer 3 maanden geduurd, met max een sessie per week. Maar vaak zaten er meerdere weken tussen. Hiermee wil ik maar aangeven hoe snel het allemaal is verlopen, en waarmee je de eerste profijtjes al kunt toepassen in je dagelijkse leven. Ik heb het achteraf als een enorme verrijking mogen ervaren, wat ik voor geen goud heb willen missen. Het is relatief gezien een kleine investering voor wat je er in drie maanden voor terug krijgt, en dan denk ik aan de volgende grote voordelen. Johan Cruijff heeft ook niet een voetbal wedstrijd alleen gewonnen, ook hij deed het met een team! (klik voor het volledige reflexen van Tom hier, die hij zelf graag als afsluiter wilden schrijven om te ontdekken wat er is gebeurd in dit traject)