Faalangst

Faalangst bij dyslexie

Faalangst kan omschreven worden als een onplezierige emotionele toestand. Het geeft fysieke spanning die zich tijdens de voorbereiding of het leveren van een prestatie tevoorschijn komt. Faalangst is de angst dat wat men wil of moet doen, zal mislukken.

Kinderen en volwassenen komen in veel verschillende situaties terecht waarin zij last kunnen krijgen van faalangst. Iedereen reageert hierop anders. Één reactie kan zijn: dichtklappen, niet durven spreken tijdens een vergadering, een feestje of tijdens een presentatie.

We moeten allemaal wel eens presteren. Dan zijn er twee soorten spanningen: positieve en negatieve spanning. De positieve spanning is noodzakelijk om een prestatie te leveren. Dit maakt dat de persoon zich goed voorbereidt voor de prestatie. In sociale situaties maakt het de persoon zich bewust is van de behoeften van een ander. Dit is een negatieve spanning die ontstaat bij de voorbereidingen en die je kan belemmeren. Het is een spanning die ontstaat door de verwachte resultaten van een prestatie. Dit is de faalangst waarin de meeste mensen zich in herkennen.

Er zijn vijf bronnen die spanning oproepen voor of tijdens het leveren van een prestatie:

  • schaamte
  • een onzekere toekomst
  • minder eigenwaarde
  • door anderen minder interessant gevonden worden, die belangrijk voor je zijn
  • anderen die belangrijk voor je zijn van streek maken